|
KARTULIPÄEV 11.10.2008 Projekt ,, KARTUL-TERVISLIKU TOITUMISE ALUS,,
Erra Kultuuriselts tegi projektitaotluse Eesti Ravakultuuri keskusele 2008. aastaks, sest 2008 aasta kuulutati ülemaailmseks kartuliaastaks. Projekti pealkirjaks panime ,,Kartul- tervisliku toitumise alus. ,,Projekt sai ka rahalist toetust. Kuna seltsil polnud projekti teostumise ajaks ruume, viisime kartulipäeva läbi Erras Tuuleveski talus. Osavõtjaid antud projektis oli 8 inimest. Kartulipäeva läbiviimise võttis enda peale seltsi liige Silvi Heinsaar. Koos käidi 120 tundi. Esimestel tundidel rääkis Silvi Heinsaar kartuli ajaloost. Kartulil on väga pikk ajalugu. Umbes 8000 a. tagasi. Eestisse tuli kartul 1730- 1760. aastate vahel Venemaalt. Maailmas on kõige suurem kartulikasvataja maa Hiina. Kartuli kasuks räägib see, et kartulist on söödav osa 85%, teraviljast aga 50 %. Miks just valisime oma projektile sellise pealkirja, sest kartulis on palju süsivesikuid, mis on hea energiaallikas. Kartul on väga hea C vitamiini allikas ja temas on veel 6 B- vitamiini. Mineraalainetset sisaldab kartul 30 elementi, millest tähtsaim on kaalium. Samuti on kartulis 2% väärtuslikku valku. Kui kartulit mõõdukalt kasutada, siis on ta eeliseks kahtlemata kapsa, porgandi, õunte või teravilja söömisele. Kartul sisaldab ka palju erinevaid mineraale, aminohappeid, süsivesikuid ning teisi vitamiine. Kahel järgneval tunnil rääkis Ene Sild meile kartulisortidest, mida olevat umbes 3000 ringis. Samuti rääkis Ene varajastest uuematest sortidest ning milline on õige mugul mahapanekuks, mida suurem mugul, sellest oleneb kartuli pealsete arv ja jõulisus. 5-6 tunnil rääkis Tiiu Pärnik kartuli hooldamisest. Kõige olulisem on ikkagi kartuli hooldustööd: umbrohu hävitamine, äestamine, muldamine ja keemiline tõrje. 7-8 tunnil tegi Ülle Tiitsu ülevaate, kuidas kartulit meditsiinis kasutatakse. Neid retsepte on päris palju. Kartulit tuleks ainult aurutada, sest keetes muutuvad kartulis sisalduvad suhkrud tärkliseks, mis lisab organismi happelisust. Rasvas praetud kartuleid ei suuda organism üldse omastada. Seevastu seedub toores kartulis sisalduv süsivesinik kiiresti, imendub vereringesse aeglaselt ja annab organismile energiat pikaks ajaks.Toore kartuli mahl omab põletikuvastast toimet ning on hea mao-ja kaksteistsõrmikuhaavandite ja kõrvetiste korral. Toore kartuli viiluga saab leevendada põletushaavu. Toore kartuli lõikudega saab ravida turses silmaaluseid ja tehakse toore kartulimahlaga ravimaske. Meie projekt lõppes kartulinäitusega ja kartulitoitude tegusteerimisega. Iga seltsi liige pidi valmistama midagi tervislikku kartulist. Tuuleveski perenaine Silvi Heinsaar pakkus kartuli-räime vormi, kartuli-hakkliha vormi, glasuuritud ahjukartulit ja kartulipirukat.Tiiu Pärnik oli küpsetanud kartulikotlette. Ülle oli keetnud õunakiselli, kuhu oli lisatud kartulitärklist. Võib öelda, et meie projekt leidis õnneliku lõpu, kuulsime kartuli ajaloost, saime teada uutest kartulisortidest, omadustest, hooldamisest, saagikoristusest ja säilitamisest. Sai korraldatud kartulinäitus Näitusel olid väljas sellised sordid nagu Maret, Piret, Ants, Anosta, Arielle, Won Gogh jt. Päev lõppes tervisliku toitumisega. Suur tänu Õpiringide Seltsile ,,Semud!,rahalise toetuse eest ja suur tänu Tuuleveski perenaisele, peremehele! |